top of page

Annen vin 

Ai Galli Verduzzo 50 cl | 13% | 346,- (IT)

Drue: Verduzzo. Dessertvin. 

Pinot Grigio Ramato | 13% | 545,- (IT)

Drue: Pinot Grigio. Oransjevin. En meget spesiell og kompleks hvit som får fargen oransje, pga spesielle omstendigheter i produksjonen.

Old Wisdom Orange Wine | 13% | 550,- (IT)

Drue: Verduzzo. Oransjevin. 

Musserende

Antica Terra Spumante | 11% | 359,- (IT)

Drue: Chardonnay og Pinot Grigio.

Ai Galli Prosecco DOC | 11% | 395,- (IT)

Drue: Glera

Ai Galli Prosecco Brut | 11% | 390,- (IT)

Drue: Glera

Ai Galli Millesimato | 11% | 490,- (IT)

Drue: Glera. Prosecco, premium.

Ai Galli Cuvee Extra Dry | 11% | 335,- (IT)

Drue: Variasjoner på hvitvinsdruer

Antica Terra Prosecco | 11% | 790,- (IT)

Drue: Glera. Magnumflaske, 1,5 liter

 

Ribolla Gialla | 12% | 450,- (IT)

Drue: Ribolla Gialla. Charmat-metode.

Fakta om Italiensk musserende vin:

I de områdene våre vingårder ligger, så brukes det Italienske ordet "spumante" som en generell beskrivelse på musserende viner. Dette gjelder viner der karboniseringen skjer på ståltanker, og viner som har et trykk på rundt 3 bar.

Dersom slike viner lages med minst 85% Gleradruer, så kan vinen kalles en Prosecco - dersom den lages i området som kalles "Proseccoregionen". Dette ligger mellom Veneto og Friuli, og skal ikke forveksles med byen Prosecco i nærheten av Trieste.

 

Betegnelsen Prosecco eller Prosecco DOC sier oss at vinen er produsert i Veneto til Friuliområdet. Prosecco kan bestå av 100% Gleradruer, men det er ikke så uvanlig å tilsette f.eks. Chardonnay eller Pinot Grigio - men da maks. 15% av slike druer. 

 

Dersom vinen inneholder mindre enn 85% Glera, eller lages på Chardonnay eller Pinot Grigio - så vil ikke betegnelsen Prosecco kunne brukes. Da benytter man isteden ordet "Spumante". 

 

Spumanteviner skal ha et trykk på rundt 3 bar. Viner med lavere trykk, og svakere karbonisering kalles for "frizzante". I Norge sier vi "perlende" om denne typen vin. 

 

Italienerne lager også musserende vin etter "champenoise"-metoden. Det vil si at andre gangs gjæring foregår på flaske. En kjent variant er Franciocorta, som er lokalisert rundt Brescia, rundt 45 minutter biltur øst for Bergamo. De italienske "champagne" vinene er ofte av svært høy kvalitet, og det brukes metoder som noen mener gjør de italienske vinene bedre enn de franske.  Ermanno på Le Due Torri som vi samarbeider med, holder på å lage en variant etter den "franske metoden" som skal være klar i slutten av 2020 eller begynnelsen av 2021. 

bottom of page