top of page

Øl, tapping og respekt!

Jeg kan ikke tenke meg noe verre enn å gå inn på en bar, bestille et glass øl i et eller annet format og få servert et glass som ikke er fylt til randen eller uten skumtopp! Nei, sånn skal det ikke være. Tapping av øl handler om å gjøre det med innlevelse og verdighet, om å fylle glasset helt opp og det handler om å skjenke ølet med respekt. Ikke bare overfor gjesten, men også av respekt for den som faktisk har lagt ned tid og kjærlighet i brygget. Selv om Pop Inn i første rekke er en vinbar, så er vi svært opptatt av at de av våre gjester som ønsker seg et glass øl eller fler, skal få det og ikke minst at ølet skjenkes på rett måte.

Det starter lenge før glasset kommer på bordet. Allerede når glasset vaskes mener vi det er riktig å gjøre dette på en måte som gir ølet best mulige vilkår. Det handler for eksempel om aldri å bruke vanlige såpemidler. Glassene vi bruker til øl, vaskes skånsomt i en "steamer" og vi bruker en egen blanding av vaskemiddel som ikke ødelegger skummet i ølet. Skummet skal være balansert i størrelse og holde seg godt mens ølet drikkes.


Om skummet faller sammen og ikke "henger" på glasset, så er ikke glasset riktig vasket og det går ut over kvaliteten og opplevelsen. Det skal også være en perfekt blanding av kullsyre i ølet og det skal serveres på rett temperatur.


Det viktigste av alt: Ølglasset skal være fylt til randen, og vel så det. Det skal være raust, rikelig og velfylt. Alle disse tingene i kombinasjon gir en bedre opplevelse, ikke bare på smak og aroma men også visuelt. Et velfylt ølglass skal være en fryd for øyet, nesen og ganen.


Det snakkes og skrives ofte om at vin er kultur, og en viktig del av en flere tusen år gammel tradisjon. Men det skal da sannelig sies om øl! Øl er også kultur. Det skal drikkes med den samme verdighet og nytelse som vin. Og vi som har det ærefulle oppdrag å servere drikken, plikter å gjøre det med respekt for disse eldgamle tradisjoner og presentere dette på en faglig og korrekt måte. Her skal det ikke slumses med noe som helst. Intet overlates til tilfeldighetene, og våre medarbeidere må gjennom en streng opplæring før de får privilegiet av å betjene ølkranene.


Neste gang du nyter et glass øl, se gjerne på innsiden av glasset etterhvert som du drikker ølet. Se hvordan skummet "henger" på innsiden av glasset og hvordan øl og glass er i en symbiose. Ta deg tid til å kjenne aroma og legg merke til hvordan smaken gradvis endrer karakter etter hvert som temperaturen stiger ørlite.


Vi er kanskje litt mer enn gjennomsnittlig opptatt av slike "detaljer", men vi tror til syvende og sist at det er detaljene som skaper helheten og den gode opplevelsen, enten glasset fylles med øl, vin eller andre ting. Drikke er vårt "fag", og vi setter vår ære i at dette skal gjøres på best mulig måte for deg som nyter det vi serverer.


Sånn er det med den saken! :-)

282 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page