top of page

Vinpriser

Dette er et tema som kan være vanskelig å begripe. Det finnes viner i nær sagt alle prisklasser, fra rett under hundrelappen og til 35 000 kroner eller enda mer for en flaske. Hvorfor er det slik?

Dette bildet er konstruert og tuftet på en vin som faktisk finnes i Vinmonopolets nettbutikk. Vinen som er brukt som eksempel er fra en fransk vingård, Chateau Petrus, en liten vingård på litt over 11 hektar, eid av Jean-François Moueix og hans barn. Vingården lager kun vin av Merlotdruer. Det er gjennomgående svært høye priser på produktene, og vinene skal kunne lagres i lang tid.

Når skal en vin til 35000 kroner drikkes?

Ja, når skal man åpne en slik flaske? Er det verdt det? Eller for å spørre på en annen måte, hvordan kan man verdsette en slik vin? Skal man bruke like mye penger som en middels god bruktbil på en flaske vin, også åpne den for å drikke vinen? Skal man spare den til en "spesiell anledning"? Hvilken anledning vil være spesiell nok? Skal man lagre den, i håp om at man lagrer den riktig og så en gang i fremtiden finne en spesiell anledning og dra opp korken? Er det en investering? Kan den selges med fortjeneste etter en tid? Er det galskap? Et 15 cl. glass av denne vinen koster rundt 7000 kroner. Det er mye penger for de fleste av oss.


Det kan være vanskelig å forstå prissettingen på en vin. Det er jo absolutt ikke slik at smak og aroma øker proporsjonalt i kvalitet med prisen på vinen. Det finnes viner i lave prisklasser som er utmerket. Men, dessverre, også mange dårlige viner. Industriviner som produseres uten kjærlighet og omtanke, vil ofte bære preg av dette. Vi som "folk flest" forholder oss normalt til et prisnivå vi tenker vi har råd til, og som vi kan leve med. De fleste av oss vil aldri komme i en situasjon der vi kan drikke viner som koster mellom 30 og 40 tusen kroner for flaska. Selv ikke viner til noen få tusenlapper for flaska. Vi går rundt, undrende kanskje, på hva vi går glipp av? Hva er det "rikingene" mesker seg med, som er utenfor vår "rekkevidde"?


Rimelig og dyr vin i blindtester Under normale omstendigheter og vurderinger kan vi si at pris kan knyttes til flere faktorer som produksjonsmetode, tilgjengelighet, kvalitet, omdømme, lagringsmulighet og flere ting. Når det gjelder selve opplevelsen av å drikke en vin, enten den er rimelig eller svært kostbar, så vil det naturligvis alltid kunne diskuteres. Ville du klart å avgjøre hvilken vin som var lavest eller høyest priset i en blindtest? Kanskje, men ikke nødvendigvis. Ville du automatisk ha likt den dyreste vinen bedre enn den rimelige? Nei, heller ikke nødvendigvis. Det finnes mange tester, undersøkelser og informasjon om hvordan "vanlige" mennesker reagerer på blindtesting av vin. (Med "vanlige" mener vi de som ikke har profesjonell bakgrunn eller såkalte vineksperter). Reaksjonene går veldig ofte i retning av at vinene som har lavere pris oppfattes som "bedre", og er lettere å like sammenlignet med dyre og komplekse viner.


Vi har sett dette i vår egen vinbar. Både rådyre Amaroneviner og Baroloviner har vært i salg hos oss, og til forferdelig høye priser. Vi har sett skuffelsen av smaksopplevelsen med egne øyne. Ikke fordi vinene er dårlige eller har lav kvalitet, men fordi de blir for komplekse, for "snerpete" og for sære. Kanskje vil de bli rundere i kantene om noen år, om de blir lagret lenge og riktig - men det hjelper jo ikke i øyeblikket. Er det da "verdt" å bruke 200-250 kroner på et glass? Eller kanskje en tusenlapp eller to for en flaske? Det kan se ut som om den alminnelige tilnærming til det å kjøpe vin, handler mye om at det skal oppleves bra. Man ønsker seg en god smaksopplevelse og at det skal føles som om det er samsvar mellom pris og den opplevelsen man får. Vi vil ha "god valuta for pengene", eller som i dette tilfellet "god vin for pengene" om en skal overføre det til riktig perspektiv.

Ytre påvirkning av markedet

En annen faktor, som utrolig nok kan påvirke både priser og meninger, er eksemplet med det som skjedde etter at filmen "Sideways" ble publisert i 2004. Hovedpersonene i filmen snakket varmt om Pinot Noir og var negative til Merlot. Dette førte til at Pinot Noir viner gjorde et byks oppover og solgte som aldri før, og prisene økte. Hva skjedde med Merlot viner? Jo, de sank raskt i interesse og fikk et ufortjent dårlig rykte, strengt tatt uten grunn. Ikke bare i USA, selv om effekten var størst der, men dette spredde seg også til Europa. Selv fremdeles møter vi folk i vinbaren som er skeptiske til Merlot. Litt spesielt å tenke på at den rådyre vinen vi har avbildet er en høyt verdsatt Merlotvin. Uttalelsene i filmen var jo kun basert på meninger, rent fiktive, og var naturligvis ingen sannhet. Likevel ble konsekvensene store for markedet.


Vineksperters og anmelderes vurderinger

Viner som oppnår høye poengsummer av vineksperter, vurderes på en helt annen måte enn hos oss andre. De har helt andre kriterier å bedømme en vin etter og det vil i mange tilfeller ikke samsvare med oppfatningen til "folk flest". Vi skal ikke være kategoriske og hevde at dette alltid er tilfelle, men vi ser det ganske ofte. Og selv ekspertenes vurdering kan være gjenstand for ulike vurderinger - det er ikke nødvendigvis alltid konsensus om vin og kvalitet i den leiren heller. Men påvirker de oss? Antagelig, siden de uttaler seg som eksperter. Vinanmeldere i avisene er også "eksperter", eller liker ofte å fremstå som det. Slike anmeldelser er som regel mest basert på synsing og personlige preferanser. Det betyr ikke at deres mening bør ha noe å si for vår vurdering av smaksopplevelsen. Det er ingen grunn til å løpe skoene av seg for et terningkast 6 på en vin i slike anmeldelser. De er noen ganger, for å si det litt pent, "helt på jordet". Pust rolig og tenk på at anmeldelser kun er høyst personlige vurderinger og ingen fasit. Du kan trygt stole på din egen vurdering. Det er din oppfatning som betyr noe, når alt kommer til alt.

Fornuftige priser på vin

Vi tenker naturligvis mye på dette, hvordan vi skal prissette en vin. Vi er jo i den situasjonen at vi må tjene penger for å overleve, men fra vi startet og egentlig lenge før det, så var vår filosofi at vi skulle holde oss til begrepet "reasonably priced". De dyreste vinene våre er "unaturlig" lavt priset, om en sammenligner med det som er vanlig i bransjen. Vi vil at de beste vinene skal være innen rekkevidde for alle. Vi har bevisst styrt godt unna viner som kan oppleves som altfor dyre, for sære og komplekse, og satset utelukkende på viner som passer til lommeboka til "folk flest". Vi vil at det skal være en god opplevelse både for den som nyter vinen og for lommeboka. Det betyr ikke at vi kun har "billige" viner. Men det betyr at vi innenfor et spekter av priser, kan tilby kvalitetsviner i ulike prisklasser. Har du lyst på en vin som er priset lavt hos oss, så skal du likevel få en god opplevelse. Det er fremdeles en kvalitetsvin. Har du lyst til bruke litt mer penger, så skal opplevelsen føles enda litt bedre. Da får du noe som er sjeldnere, og har hatt lengre produksjonstid og lagringstid. Kall det gjerne årgangsviner. Men vi har et "tak". Vi kommer aldri til å ta inn viner som skal selges for tusenvis av kroner. Nei, så "interessante" er vi ikke. Vi holder oss til det folkelige, det jordnære og vi gjør vårt ytterste for å formidle det vinbonden ønsker; å skape en atmosfære der gode viner skal nytes uten at man kjenner det svir på bankkontoen.

Vinbønder med yrkesstolthet

Det har liksom blitt en artig del av jobben med å handle vin. Vi leter etter gode viner fra familiedrevne vingårder, der vi kan stole på at produsenten legger sjela si i det de gjør og føler yrkesstolthet i å lage gode viner og ivareta lange tradisjoner. Vi vet at de lager produkter som de er stolte av, og som vi kan være stolte av. Slike vingårder forvalter kunnskap som har vært i familiene i flere tiår, ja i noen tilfeller over hundre år tilbake i tid. Vi vet med sikkerhet at de aldri ville la vinene eller sitt navn bli utsatt for et dårlig rykte.

Bare synsing - ingen fasit

Det er lett å drive med synsing, også om et så komplekst tema som priser på vin. Og det er jo det denne artikkelen er. Synsing. Ingen fasit, men kun noen tanker om at det faktisk ikke nødvendigvis er noen grunn til å tenke "jo dyrere, jo bedre". Slik er det ikke. Det finnes fantastiske viner til helt greie og overkommelige priser. Og det er din smak som teller. Ikke andres. Vi oppfordrer også ofte til å se litt forbi dette med priser, og heller fokusere på stemningen og kosen rundt det å drikke vin, enten den er rimelig eller litt dyrere. La det bli en liten høytid, en liten fest eller tid for litt ettertenksomhet i en travel, og akkurat nå, en veldig kjip verdenssituasjon når vi skriver 24. februar 2022.

162 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page