top of page

Om vinsnobber, gode viner og prisen på vin.

Jeg har hørt om begrepet "vinsnobb", og ser for meg at dette uttrykket har oppstått en gang i tiden og blitt en langtlevende myte som har fått fotfeste i folks bevissthet. Man ser kanskje for seg mennesker som sitter i pene klær rundt bord med hvite duker og stivpyntede kelnere som svinser rundt med nesa i sky. Rundt bordet er det kanskje en person kan "litt mer" enn andre om vin og ikke går av veien for å formidle dette i høye ordelag og sprer om seg med maleriske beskrivelser av det som skal drikkes fra de høye stettglassene. Her prates det om bouquet, jordsmonn og solhellinger som man skulle trodd det var vinbonden selv som var tilstede. Det sparkes nedover mot "rimelige viner" og det er kun når det lugger litt ekstra i lommeboka at det er verdt å prate om. "Pappvin" blir skjellsord. Sant og si så har jeg aldri møtt en slik "vinsnobb" personlig. Men jeg vet at mange har tanker rundt dette med snobberi og vin og at noen tenker at det føles litt for "fint" å gå på en vinbar for å smake på viner. Det ender med at man kvier seg litt for å ta steget inn i denne verdenen, og at myten om vinsnobberiet får leve videre i fred og ro. Det glemmes at vin er det mest folkelige og jordnære som finnes i de landene de faktisk lager vinen.

Ordet "snobb" defineres slik i Store Norske Leksikon:

Ordet snobb brukes om en person som legger overdreven vekt på sosial posisjon, rikdom, «fin» omgang eller flotte klær.

Selv om jeg ennå har tilgode å møte en "vinsnobb", så tror jeg mange i dagens samfunn føler på at vin generelt er litt "overklasse" og for "fintfolk". Det er faktisk noe vi erfarer nesten hver uke. Vi møter ofte folk på gata som går forbi vinbaren, ja - nettopp - de går forbi. De har slett ikke lyst til å gå inn, og det kommer fort frem hvorfor: Når vi slår av en prat så kommer det frem tanker om at "vin, nei...det er litt for "fint" og der inne sitter det vel folk med nesa i været og prater om ting som i beste fall er et uforståelig virvar av ord og uttrykk som skal beskrive det de drikker i de fornemme krystallglassene."


Klarer vi å lokke dem inn, så får vi pratet oss varme om at vin og ikke minst de som lager vinen er så langt fra snobber som det er mulig å komme. Vi forteller om våre venner på vingårdene som står opp når hanen galer og setter seg på traktoren og er ute og graver i jordsmonnet og passer på druene som det var deres egne barn. Vi forteller om hardt arbeid fra morgen til kveld, og om vindyrkere som i tillegg til å være nettopp det - også er familier med ektefeller, barn og ikke så sjeldent bestemødre og bestefedre tilstede i hverdagen. De har kun ett mål med det de fyller dagene sine med, og det er at det de lager skal bringe glede og gi en god opplevelse for dem som senere åpner en flaske av det de har laget med kjærlighet og ektefølt omtanke.


Vi sier også litt om at det viktigste med vin ikke handler om noe annet enn alt annet som man kan smake på og nyte i livet. Og er man ikke spesielt glad i vin, så finnes det noen veldig gode alternativer innen annen drikke, om det frister mer. :-)


Hva er en god vin?

En gjest hos oss satt en kveld ved bardisken og filosoferte over spørsmålet "Hva er en god vin?". Spørsmålet ble kastet tankefullt ut til oss bak disken, nesten litt utfordrende, som "hva kommer de til å svare på dette?" og underforstått at den filosofiske gjesten naturligvis hadde et eller annet fasitsvar på spørsmålet. Kanskje vedkommende gjest "håpet" at vi skulle gå i fella og begynne å prate om bouquet, jordsmonn, tanniner, dyrking, lagring, fargenyanser og slike ting? Det gjorde vi naturligvis ikke, og som seg hør og bør i en slik drøftelse kastet vi spørsmålet litt tilbake til gjesten, for å høre svaret som åpenbart lå fremst på tungespissen. Og det er virkelig et godt spørsmål. "Hva er en god vin?"


Når man tenker på dette spørsmålet så setter det tankene i gang. Det kommer flere spørsmål: Hva slags kriterier skal til for å si at en vin er god? Er dyre viner bedre enn rimelige viner? Trengs det fagkunnskap, ekspertise og "verdensvante snobber" til å definere svaret? Eller finnes det ett svar som redegjør for spørsmålet i rimelig grad?


Svaret som gjesten vår etterhvert avslørte var like enkelt (og komplisert) som spørsmålet. Hans konklusjon var enkelt og greit, at en god vin - det er den vinen du liker å drikke og som du synes smaker godt. Den vinen som nytes i øyeblikket, den som drikkes til en god ost eller kanskje enda bedre, som følges av en god samtale over et blafrende stearinlys. Den vinen du ikke nødvendigvis husker navnet på, eller vet noe om druetypene eller noe som helst om vinens kvaliteter eller egenskaper - men kort og godt den vinens du husker fordi du rett og slett hadde en veldig hyggelig opplevelse gjennom smak, lukt og hele rammen rundt med hyggen og alt som hører til.


Salme ved reisens slutt

Mange har opplevd dette på reiser i utlandet. Sittende i fløyelsmyke sommerkvelder med sirissenes kveldssang i bakgrunnen, gjerne sammen med den man elsker i livet og med en ramme av å være så langt hjemmefra som man kan drømme om. Der kommer kelneren nærmest svevende rundt bordene og serverer "den beste vinen du har smakt". Du er helt overveldet og spør kelneren om det ikke går an å få kjøpt med seg et par flasker av denne vinen. Joda, i "utlandet" går jo slikt an, så det er nettopp det du gjør. Kjøper med deg to flasker av vinen som vippet deg helt av pinnen, og gleder deg til å gjenskape stemningen og nyte vinen når du en gang vender hjem fra ferien og sitter på verandaen og drømmer deg til dit du akkurat var. Men hva skjer ofte? Vi hører hele tiden slike historier, og en fellesnevner er at "vinen ikke smakte sååå godt hjemme". Man undrer seg på om det faktisk er den samme vinen. Og det ser man jo på flaska, at det er nøyaktig den samme. Men den smaker annerledes. Magien er borte. Fra å føle deg i himmelen første gang du smakte på vinen, så fikk du nå en opplevelse av noe helt ordinært og i beste fall "greit nok". Du er i alle fall overbevist om at "det ikke smakte likt som på ferien".


Noen tanker om priser på vin

Poenget er jo altså at det finnes flere faktorer som kan bidra til vinopplevelsen. Det er det vi forsøker å formidle hos oss. Vi forsøker å skape et miljø som er totalt uformelt og hvor gjestene føler at de virkelig kan senke skuldrene. Vi ønsker oss mer enn noe annet at de som besøker oss skal glemme alt som handler om "snobberi" og rett og slett bare kose seg og ha det hyggelig. Det kan man gjøre med et glass vin til 60 kroner. Det er ingen "skam" å kjøpe de "billige" vinene hos oss. (Jeg bruker anførselstegn på ordet "billig" av den enkle grunn at vin som kjent ikke er spesielt "billig" her til lands, takket være vårt velkjente avgiftssystem.) I alle fall så finnes det viner i ulike prisklasser, og vinens pris når vi kjøper den inn bestemmes av flere faktorer. En vin som er laget for å kunne lagres lenge har en lengre og mer kompleks produksjonsmåte, og vil dermed bli dyrere. Det er mer jobb med en slik vin, for å si det slik. En rimeligere vin har kortere produksjonstid og er mer "ferskvare". Det betyr ikke at det er en dårlig vin. Det finnes gode viner i alle prisklasser om en kan si det så enkelt.

Hvorfor velge den rimeligste vinen på vinkartet?

Hver uke observerer vi noe som vi skulle ønske ikke skjedde. Vi har gode viner på vinkartet som er priset en god del lavere enn andre viner. Disse selger vi så og si ingenting av! Hvorfor er det slik? Ubevisst tenker du som gjest kanskje at det er en grunn til at vinen er rimelig. At det har noe med kvaliteten på vinen å gjøre. Vi har også en mistanke om at slike viner ikke velges fordi man tenker at man blir oppfattet som litt "gnien" ved å kjøpe den billigste vinen. Men hør nå her: SLIK ER DET IKKE! Det er ingen skam og ingen som ser skjevt på deg om du kjøper en av disse vinene. For det første så er det viner av veldig god kvalitet. For det andre, så er det et tilbud fra oss til deg og som vi veldig gjerne ønsker at du skal benytte deg av. Sannheten er at så og si ingen "tør" å kjøpe slike viner. Det er veldig leit, og vi håper at dette vil endre seg. Det er gode, ferske og veldig friske viner som vi er helt sikre på at du vil like. Og prisen er også gunstig. Den siste uka har vi hatt en Cabernet, en Merlot og en Montepulciano fra Veneto på "tilbud" til mellom 249 og 299 pr flaske. Av alle viner vi solgte, så var det kun én gjest som våget seg på en slik vin. Vedkommende ble meget overrasket. Mulig gjesten forventet seg at dette var noe "billig skvip", men sannheten er at for eksempel Montepulcianovinen som gjesten smakte på er en premiert vin med 93 av 100 poeng i en internasjonal test. Det tør sies at dette ikke er et dårlig vinvalg.


Konklusjon

Vi er helt sikre på at vin skal være et viktig bidrag til gode opplevelser og at stolen du sitter i, musikken som spilles og den du veksler noen ord med er gode ingredienser til at livet føles fint. Det du til slutt beskrives som en "god vin" er du i din fulle rett til å sitte med fasitsvaret på og det er din opplevelse som teller. Ingen vinanmelder, "vinsnobb" eller fagperson har noe de skulle ha sagt. Noen ganger er en "god vin" en iskald hvitvin på verandaen fra "Bag in Box" i kjøleskapet, andre ganger er det en rimelig og fersk rødvin fra "nedre del av prisskalaen" på et vinkart og noen ganger er det en langtidslagret vin som vil bidra til at opplevelsen blir fin. Det finnes ikke noe generelt "riktig" svar på dette. Det som er riktig for deg, er det som er riktig. Vi skal bare bidra til at rammene rundt den gode opplevelsen finnes og at du kan nyte livet akkurat slik du mener det bør nytes.


:-)

278 visninger1 kommentar

1 kommentar


Gäst
04 juli 2021

Godt sagt 👍🍷🍷

Gilla
bottom of page